مراقبت های پس از جراحی ژنیکوماستی
در این مقاله جامع از دستورالعملها و نکات مهم برای مراقبت های پس از جراحی ژنیکوماستی را مشاهده خواهید کرد تا به بیماران ژنیکوماستی کمک کنیم درک بهتری داشته باشند از آنچه باید در طول دوران نقاهت و بهبودی تجربه کنند.
اگرچه هر فردی که جراحی ژنیکوماستی انجام میدهد، شرایط خاص خود را دارد و دوران بهبودی وی نیز متفاوت است، اما در این مقاله فهرستی کلی درخصوص مراحل بهبودی و عوارض جراحی ژنیکوماستی ارائه شده است تا به شما کمک کنیم دوران بهبودی و نقاهت بدون مشکلی را تجربه نمایید.
یکی از عوامل کلیدی برای داشتن یک تجربه موفق پس از جراحی ژنیکوماستی، پیروی از دستورالعمل ها و نکات ضروری ارائه شده است. هدف ما این است که بیماران ژنیکوماستی بهترین جراحی و بهبودی ممکن را داشته باشند.
اگر قبلاً با جراح دیگری مشورت نمودهاید، لطفاً از اطلاعات زیر فقط به عنوان راهنما استفاده کنید. زیرا هر جراح دستورالعملهای درمانی خاص خود را دارد که از شما میخواهد آنها را دنبال کنید.
پس از انجام جراحی ژنیکوماستی بایستی انتظار چه مواردی را داشته باشیم؟
حالت تهوع – برخی از پزشکان به طور خاص و برای جلوگیری از حالت تهوع پس از جراحی ژنیکوماستی، از مواد بیهوشی خاصی استفاده میکنند که بدین منظور طراحی شدهاند، با این حال، برخی از بیماران ممکن است همچنان حالت تهوع را تجربه کنند. در صورت بروز حالت تهوع، فورا قرص زوفران را مصرف کنید. داروهای ضد درد و آنتی بیوتیک ها نیز اغلب می توانند باعث ایجاد حالت تهوع شوند. این داروها را حتما همراه غذا مصرف کنید. اگر حالت تهوع شما ادامه داشت، درصورت امکان مصرف داروی مسکن را قطع کنید. میتوانید از دو عدد قرص سلبرکس (Celebrex) برای از بین بردن احساس درد و ناراحتی خود استفاده نمایید.
فعالیت بدنی – پس از جراحی ژنیکوماستی باید استراحت کنید. به محض اینکه احساس گرسنگی کردید، غذایی سبک بخورید و طبق دستور داروهای تجویزشده توسط پزشکتان را مصرف کنید. در طول روز بهتر است هر ساعت به مدت 15 دقیقه از جای خود برخیزید و در منزل راه بروید تا گردش خون شما بهبود یابد و خطر تشکیل لخته خون رفع گردد. همچنین بایستی به مدت 2 هفته پس از جراحی، از بلند کردن اجسام سنگین تر از 5 پوند، بلند کردن بچه ها یا داشتن رابطه جنسی خودداری کنید.
هیدراته بودن – بهتر است نوشیدنی ورزشی گتورید (Gatorade) را در دسترس داشته باشید و بنوشید. همچنین لازم است در طول دوران نقاهت از آب و مایعات فراوان استفاده نمایید تا بدنتان هیدراته بماند.
خواب – پس از جراحی ژنیکوماستی، استراحت و خوابیدن با زاویه 45 درجه به پشت حداقل در 3 روز نخست حائز اهمیت است. این کار را تا زمانی ادامه دهید که خوابیدن به حالت عادی برایتان راحت باشد. راحتی و پوزیشن خوابیدن از بیماری به بیمار دیگر متفاوت خواهد بود.
توجه داشته باشید – ممکن است عوارض بیهوشی سبب دشوارشدن خوابیدن در شب بعد از عمل جراحی شود. برای اینکه برنامه خواب طبیعی خود را حفظ کنید، توصیه میشود یک ساعت قبل از برنامه ریزی برای خواب، زاناکس مصرف کنید. این دارئ کمک فوق العاده ای به راحتتر خوابیدن شما خواهد کرد. زاناکس را همزمان با داروهای مسکن مصرف نکنید. بهتر است آنها را با فاصله حداقل 1 ساعت از هم استفاده نمایید.
گن یا بانداژ فشاری – در بیست و چهار ساعت نخست پس از جراحی ژنیکوماستی، بانداژ یا گن فشاری را در ناحیه سینه خود خواهید پوشید. بایستی هر دو ساعت یکبار، حالت و موقعیت بانداژ یا گن فشاری را درصورت نیاز و جابهجایی تنظیم نمایید تا فشار ملایم و ثابتی به ناحیه جراحی وارد شود. ممکن است لازم باشد بانداژ یا گن را باز کرده و موقعیت قرارگیری آن بر روی سینه را تغییر دهید. اگر نمی توانید انگشت خود را بین بانداژ یا گن و بدن خود جای دهید، این بدان معناست که گن یا بانداژ خیلی تنگ است. اگر گن فشاری خیلی تنگ باشد، از جریان خون مناسب جلوگیری میکند. هنگامی که موقعیت بانداژ یا گن فشاری را تغییر می دهید، مطمئن شوید که یک پد ABD روی قفسه سینه به عنوان بافر بین بانداژ و قفسه سینه شما جای گرفته باشد.
پس از جراحی ژنیکوماستی، وجود این پد از بریده و زخم شدن پوست توسط بانداژ فشاری جلوگیری میکند. همچنین وجود این پدها برای جذب هرگونه مایع تخلیه شده از محل برش ها نیز لازم است. معمولا در اولین ویزیت بعد از عمل، پزشک شما بانداژها را برمی دارد. همچنین شما را راهنمایی میکند که آیا لازم است استفاده از گاز یا پد روی برش ها ادامه یابد یا خیر.
لباس و گن فشاری پس از جراحی ژنیکوماستی – دو الی سه روز پس از عمل جراحی، دیگر تراوش چندانی از محل برشها وجود نخواهد داشت. در این بازه زمانی می توانید ابتدا لباس یا گن فشاری خود را بپوشید و سپس بانداژ را روی آن قرار دهید تا با واردشدن فشار مضاعف به ناحیه تحت جراحی، تورم آن به طرز قابل توجهی کاهش یابد. در این مرحله دیگر نیازی به پدهای ABD نخواهید داشت.
دوش گرفتن – حدالامکان تا 24 ساعت اول پس از جراحی ژنیکوماستی دوش نگیرید. در این بازه زمانی، قفسه سینه شما پانسمان دارد و نباید آن را خیس کنید. اگر لازم است حمام کنید، بهتر است حمام اسفنجی داشته باشید و از ریختن آب روی بانداژها خودداری نمایید. پس از اولین ویزیت با پزشک، وی برخی از بانداژها را برمی دارد و قفسه سینه شما را معاینه می کند. پس از این ویزیت میتوانید دوش بگیرید. هنگام حمام رفتن بایستی مراقب باشید، زیرا بروز سرگیجه غیر معمول نیست. لباسها را درآورده و یک دوش خنک و مختصر بگیرید. اجازه دهید آب بر روی سینه شما بریزد. خیس شدن نوار جراحی که روی برش ها وجود دارد بلامانع است. پس از آن، محل جراحی را به آرامی خشک کنید و گن/بانداژ فشاری خود را دوباره بپوشید. لازم به ذکر است که در دو هفته نخست پس از جراحی، یا تا زمانی که برش ها هنوز باز هستند، حمام نکنید (صرفا یک دوش مختصر کافی است).
یخ – میتوانید در دو روز نخست پس از چراحی، از کمپرس یخ یا ژل روی ناحیه سینه استفاده کنید. کمپرس را مستقیماً روی پوست نمالید. پس از جراحی ژنیکوماستی، ناحیه تحت جراجی تا حدی بیحس میشود، بنابراین ممکن است سرمای ناشی از یخ را احساس نکنید و بدین ترتیب، منجر به سوختن پوست توسط یخ شود. ازاین رو، دمای آن را چک کنید.
مراقبت از برشهای جراحی – پزشکان معمولا از بخیههای جذبی برای بستن برشها استفاده میکنند. همچنین برای بهبودی هرچه بهتر بیمار، روی برشها نوار جراحی قرار داده میود. نوار جراحی روی برش ها حدود 10-14 روز پس از جراحی ژنیکوماستی عوض خواهند شد. برای اولین بار پزشک نوارهای جراحی را تعویض میکند، سپس باید خودتان این کار را هر 5 تا 7 روز به مدت 12 هفته انجام دهید.
رانندگی – در سه روز نخست پس از جراحی ژنیکوماستی و در حین مصرف داروهای مسکن، یا درصورتی که احساس کسالت دارید، از رانندگی اجتناب نمایید.
داروهای رقیق کننده خون – بایستی حداقل به مدت یک هفته از داروهای حاوی آسپرین استفاده نکنید. بهتر است طبق تجویز پزشک، تیلنول یا سایر داروهای مسکن را مصرف کنید.
ورزش و فعالیت بدنی – حدود دو هفته پس از جراحی ژنیکوماستی می توانید حرکات ورزشی که قفسه سینه را درگیر نمیکنند، انجام دهید. همچنین میتوانید کاردیو بدون ضربه (non-impact) و وزنه های سبک را شروع کنید. از سرگیری تدریجی حرکات ورزشی اهمیت زیادی دارد. اگر در قفسه سینه خود احساس درد و ناراحتی داشتید، بدن شما به شما می گوید که فشار بیش از حدی به خود وارد میکنید. تورم بهبودی را نیز به تاخیر می اندازد و ممکن است مشکلات دیگری ایجاد کند. پس به علایم بدنتان توجه کنید؛ معمولا حدود هشت هفته طول می کشد تا بتوانید ورزشهای مربوط به سینه را شروع نموده و به فعالیت های ضربهای/ کاردیو (دویدن و غیره) بازگردید. همچنین باید در دو هفته نخست پس از جراحی از حمل کوله پشتی یا کیف روی شانه خودداری کنید. بایستی از واردشدن تنش یا فشار روی سینه خود جلوگیری کنید تا برش های جراحی به درستی بهبود یابند. بسیاری از افراد بدنساز علاقه مند به استفاده از استروئیدها پس از جراحی هستند. قبل از انجام این کار با پزشک خود مشورت کنید.
از سر گیری کار و شغل – بیماران معمولا می توانند در عرض سه روز پس از جراحی ژنیکوماستی مشاغل پشت میزی و بدون نیاز به فعالیت فیزیکی را از سر بگیرند. اما ممکن است یک الی دو هفته طول بکشد تا بتوانید مشاغل نیازمند فعالیت فیزیکی را مجددا انجام دهید. اغلب، بیمارانی که مشاغل فیزیکی دارند، پست شغلی خود را مدتی تغییر میدهند یا از کسی می خواهند که در هفته اول پس از جراحی به آنها کمک کند تا بتوانند سریعتر به سر کار بازگردند. مدت زمانی که فرد نیازمند استراحت است، به سرعت بهبودی بدن وی نیز بستگی دارد. هر کسی بسته به شرایط فیزیکی و مراقبتهای پس از جراحی، با سرعت متفاوتی بهبود مییابد. برخی پزشکان نیز میتوانند توصیه نامه ای ارائه کنند که در آن به الزامی بودن مرخصی از محل کار اشاره شود.
قرار گرفتن در معرض نور خورشید – بایستی حداقل به مدت 6 هفته پس از جراحی ژنیکوماستی از قرارگیری برشها در معرض نور مستقیم خورشید خودداری کنید. پس از گذشت 6 هفته نیز بایستی از کرم ضد آفتاب (حداقل SPF 15) روی ناحیه برشها استفاده نمایید. در صورت امکان، بهتر است تا 3 ماه به طور کامل از نور آفتاب دوری کنید.
سیگار کشیدن – بایستی حداقل تا یک هفته پس از جراحی ژنیکوماستی از سیگار کشیدن خودداری نمایید.
داروهای تجویزشده – حتما تمامی دارومهای تجویزشده توسط پزشک را طبق دستور مصرف کنید. درصورتی که به هر یک از داروها واکنش نشان دادی، مصرف آن را متوقف نموده و به پزشک خود اطلاع دهید.
کبودی – اگر ناحیه جراحی دچار کبودی شد میتوانید از کرم آرنیکا مونتانا استفاده کنید تا به محوشدن سریعتر آن کمک کند. از استعمال مستقیم کرم به روی برش ها خودداری کنید. کبودی معمولا در عرض 2-3 هفته از بین می رود.
در دوران نقاهت و بهبودی پس از جراحی ژنیکوماستی بایستی انتظار چه مواردی را داشته باشیم؟
کمبود انرژی
بیماران معمولا تا حدود 8 هفته پس از جراحی ژنیکوماستی کاهش سطح انرژی بدن را تجربه میکنند. سعی کنید در دوران نقاهت پس از جراحی ژنیکوماستی، یک رژیم غذایی سالم داشته باشید و آب و مایعات فراوان بنوشید. همچنین حدالامکان استراحت کنید؛ بخوابید و به علایم بدن خود گوش دهید. این علایم به شما خواهند گفت که انجام چه کارها و فعالیتهایی برایتان مناسب نیست یا هنوز زود است.
تورم ناحیه قفسه سینه
متورم شدن و حساس شدن قفسه سینه بعد از جراحی ژنیکوماستی متداول است. از این رو لازم نیست نگران باشید؛ زیرا با گذشت زمان از بین می رود. همچنین مهم است بدانید که بدن به طور نامتقارن بهبود می یابد. ممکن است یک طرف قفسه سینه بیشتر از طرف دیگر متورم باشد، اما چنین مواردی شایع است و جای نگرانی نیست. در صورت وجود تفاوت شدید در میزان تورم دو طرف قفسه سینه با پزشک خود تماس بگیرید. تقریباً 3 ماه طول می کشد تا نتایج کامل و نهایی جراحی ژنیکوماستی را مشاهده نمایید.
اسکار جراحی
در نهایت، برشهای جراحی و اسکارهای حاصل از آنها تا حد زیادی کمرنگ و محو میشوند. ممکن است حتی تا یک سال طول بکشد تا برشها به طور کامل بهبود یابند و اسکارها کمرنگ و نامشخص شوند. لطفاً تا 12 هفته به استفاده از نوار جراحی ارائه شده توسط پزشک (یا تا زمانی که وی توصیه میکند) ادامه دهید. پس از آن، ممکن است به شما توصیه شود که از ژل اسکار ScarLess® برای کمک به بهبود قرمزی و کمرنگ شدن اسکار استفاده کنید. توجه داشته باشید که برشها همواره با گذشت زمان بهبود می یابند و باید صبور باشید.
بافت اسکار
برخی بیماران پس از گذشت هفتهها یا ماهها متوجه وجود ناهمواری در قفسه سینه خود میشوند. علت این امر، تشکیل بافت اسکار در زیر پوست است از عوارض جانبی شایع جراحی ژنیکوماستی به حساب میآید.
تغییر روحیه و احساسات
تجربه فراز و نشیبهای احساسی و عاطفی پس از عمل جراحی بسیار رایج است. چنین علایمی ممکن است بلافاصله بعد از عمل یا روزها و حتی هفتهها پس از جراحی اتفاق بیفتند. به خود یادآوری کنید که وجود چنین عوارضی طبیعی است و خواهد گذشت. با کسانی که به شما گوش می دهند و حمایت می کنند صحبت کرده یا تماس بگیرید. یادت باشد، تو تنها نیستی.
خارش
در طول دوران نقاهت و بهبود پس از جراحی ژنیکوماستی ممکن است خارش ناحیه قفسه سینه را تجربه نمایید. این علامت طبیعی است و می تواند نشانه ای از بهبودی شما باشد. از خاراندن یا خارش آن ناحیه خودداری کنید، تا باعث تحریک بیشتر نشوید. برای به حداقل رساندن ناراحتی می توانید از کرم هیدروکورتیزون در اطراف ناحیهای که خارش دارد، استفاده کنید.
تغییر میزان حساسیت نوک سینه
ممکن است در طول سه ماه نخست پس از جراحی ژنیکوماستی، نوک سینهها بیش از حد حساس شده یا حساسیت خود را به طور کلی از دست بدهند. در بیشتر موارد، این عارضه با گذشت زمان به صورت خود به خودی از بین می رود. هنگامی که اعصاب شروع به بهبود می کنند، ممکن است دردهای شدید ناگهانی را احساس کنید. این نشانهی پیشرفت در روند بهبود است.
نسبت به بروز جه علایمی هشدار باشیم و با پزشک تماس بگیریم؟
لخته شدن خون
برای جلوگیری از لخته شدن خون بهتر است در سه روز نخست پس از جراحی، هر یک ساعت به مدت پنج دقیقه از جای خود برخاسته و راه بروید (البته نباید زیادهروی کنید). همچنین باید توجه ویژهای به درد و تورم ساق پا داشته باشید؛ به خصوص اگر فقط در یک طرف از بدنتان رخ دهد. اگر متوجه درد و/یا تورم مداوم ساق پا شدید بلافاصله با پزشک خود تماس حاصل نمایید.
یبوست
یبوست یکی از بزرگترین مشکلاتی است که بعد از جراحی با آن مواجه می شویم؛ با این حال، افراد کمی در مورد آن صحبت می کنند. اگر سابقه یبوست دارید، بایستی حتما از روز جراحی مصرف روزانه ملین کولاس (Colace) را آغاز کنید. اگر تا روز دوم اجابت مزاج نداشتید، نوشیدن روزانه 1 لیوان آب آلو را شروع کنید تا یبوست شما برطرف شود. در غیر این صورت، ممکن است لازم باشد مصرف ویکودین یا سایر داروهای ضد درد نارکوتیک را متوقف کنید و از یک داروی ملین (Ex-Lax یا Correctol) استفاده نمایید.
همچنین میتوانید مصرف داروی ضدالتهابی سلبرکس را آغاز نمایید؛ زیرا سبب ایجاد یبوست نخواهد شد. داروهای ضد درد نارکوتیک (حاوی مخدر) مانند ویکودین سبب بروز یبوست خواهند شد. علاوه بر این، از پیاده روی و نوشیدن مایعات فراوان غافل نشوید؛ چرا که زیرا این کار باعث تحریک دستگاه گوارش می شود. خوردن غذاهای غنی از فیبر نیز می تواند به تنظیم حرکات روده کمک کند.
پیشگیری از تب
معمولا تا سه روز پس از جراحی ژنیکوماستی، تب خواهید داشت و طبیعی است؛ حتما سرفه کنید و نفس عمیق بکشید. زیرا بازشدن و گشادشدن ریهها از طریق تنفش عمیق میتواند تب را به راحتی برطرف کند. اما درصورتی که تب بالای 101 درجه شدید به پزشک خود اطلاع دهید.
عفونت
بروز عفونت پس از برداشتن بافت اضافی ناحیه قفسه سینه بسیار نادر است، اما مانند هر جراحی دیگری، ممکن است رخ دهد. معمولا بین 10 روز تا 4 هفته پس از جراحی باید توجه ویژهای به علایم نشان دهندهی عفونت داشت. در این مدت درد و تورم کاهش می یابد. اما درصورتی که درد و تورم رو به افزایش است، باید به پزشک خود اطلاع داده تا علت آن بررسی شود.
تخلیه بیش از حد مایعات از محل برشها نیز که سبب تعئویض مکرر گاز یا بانداژ میشود نیز بایستی توسط پزشک بررسی گردد. البته به خاطر داشته باشید که گاهی علت افزایش درد و تورم بعد از عمل جراحی پروتز سینه، زیاده روی در افزایش سایز آن است نه عفونت.
تنگی نفس بدون دلیل
معمولا پس از جراحی ژنیکوماستی مردان، تنگی نفس به دلیل سفتی ایمپلنت یا اضطراب پس از جراحی رخ میدهد. با این حال، اگر نمیتوانید نفس خود را حبس کنید، پزشک را در جریان قرار دهید.
تجمع مایعات
درصورتی که متوجه تفاوت قابل توجهی در مقدار تورم یکی از دو طرف قفسه سینه خود شدید، با پزشک تماس بگیرید.
تغذیه و کمکهای درمانی
تغذیه
تغذیه در دوران قبل و بعد از جراحی ژنیکوماستی از اهمیت ویژهای برخوردار است و تاثیر بسزایی بر سلامت کلی فرد دارد. افزایش مصرف پروتئین، ویتامین C و امگا 3 می تواند شرایط بهتری را برای بهبودی بدن شما فراهم کند. توصیه های تغذیهای متعدد دیگری نیز وجود دارد که باید به عنوان بخشی از مراقبت های بعد از عمل در نظر بگیرید.
کمکهای درمانی
داروها و مکملهای مختلفی در بازار وجود دارند که میتوانند به کاهش تورم و کبودی پس از جراحی کمک کرده و روند بهبودی را تسریع نمایند. برخی از این ویتامینها، داروها و مکملها به شرح ذیل است:
- ویتامین ث (C)
- روی و ویتامین آ (A)
- بروملین
- کرم و قرص آرنیکا مونتانا