اختراع لیزر به یکی از مهم ترین و قابل توجه ترین دستاوردهای قرن بیستم تبدیل شد.درحال حاضر فناوری های انواع لیزر در تمام زمینه های زندگی استفاده میشود:علم،تسلیحات،صنعت و… ویکی از کاربردی ترین بخشها به لیزرهای مورد استفاده در زیبایی و جوانسازی پوست مرتبط می گردد.
لیزر در پزشکی کاربرد فراوانی دارند که یکی از زمینه های آن زیبایی شناسی است.
لیزر وسیله ای است که انرژی پمپاژ(نور،الکتریکی،حرارتی،شیمیایی و…) را به انرژی جریان تابش منسجم،تک فام،قطبی شده، وبرق با هدایت باریک تبدیل میکند.
انواع لیزر:
انواع لیزر های موجود را میتوان بر اساس چندین معیار دسته بندی کرد.
- لیزر گازی
- لیزر حالت جامد
- لیزر مایع
- دیود لیزر
رایج ترین لیزرهای گازی مورد استفاده در زیبایی، لیزرهای CO2 هستند. لیزرهای حالت جامد عبارتند از: لیزر یاقوت، لیزر Nd:YAG، KTP، Er: YAG و لیزر الکساندرایت. گروه لیزرهای مایع اغلب شامل لیزرهای رنگی است. و لیزرهای دایود را فقط می توان با طول موج از هم جدا کرد.
انواع لیزر های مورد استفاده در زیبایی:
لیزر CO2
لیزر CO2 یا لیزر دی اکسید کربن یکی از اولین لیزرهای گازی اختراع شده است. این لیزر توسط کومار پاتل (به انگلیسی: C. Kumar N. Patel) در سال 1964 اختراع شد و هنوز هم یکی از محبوب ترین و قدرتمندترین لیزرها است. طول موج از 9.4 تا 10.6 میکرومتر در محدوده مادون قرمز است.
لیزرهای دی اکسید کربن دستگاه هایی هستند که بر روی ترکیبی از گازهای زیر کار می کنند: دی اکسید کربن، هلیوم، نیتروژن، هیدروژن و/یا زنون. نسبت های خاص گازها بسته به لیزر خاص، طول موج ها و غیره متفاوت است. تقویت نور در چنین لیزرهایی با انتقال در مولکول های دی اکسید کربن CO2 به دست می آید.
لیزرهای دی اکسید کربن به دو نوع حالت تابشی تقسیم می شوند:پیوسته وکسری
پیوسته نوعی لیزر است که در آن تابش در زمان ثابت است که امکان درمان مناطق بزرگ را فراهم می کند. این لیزر یک نقطه ضعف دارد: عمق نفوذ لیزر غیرقابل پیش بینی است و بافت های مجاور می توانند تحت تأثیر قرار گیرند.
پالس یا کسری لیزر co2 فراکشنال نوعی لیزر است که در آن تابش یک فلاش با انرژی کاملاً دوز شده است که به آن اجازه می دهد تا بر بافت های مجاور تأثیر نگذارد و این روش را راحت تر و ایمن تر می کند.
شایان ذکر است که لیزرهای دی اکسید کربن مدرن اغلب ترکیبی از لیزرهای پیوسته و کسری هستند.
عیوب قابل رفع با لیزر CO2:
- زبری پوست
- چین و چروک
- اسکارها و بافت اسکار
- نئوپلاسم های پوستی
- علائم کشش
- لکه های رنگدانه
انواع لیزر های دایود
عملکرد لیزرهای دایود بر اساس اصل زیر است: یکی از اجزای لیزر به اصطلاح کریستال نیمه هادی است – یک ویفر با اضلاع به دقت جلا داده شده و یک ناحیه p و یک ناحیه n با انواع مختلف رسانایی هنگامی که یک فوتون وارد صفحه می شود، شروع به بازتاب می کند و فوتون های جدیدی ایجاد می کند. به محض اینکه تعداد فوتونهایی که عمود بر دو طرف صفحه حرکت میکنند از تعداد فوتونهایی که از آن خارج میشوند بیشتر شود، یک پرتو لیزر شروع به تولید میکند که معمولاً 810 نانومتر و طول موج 940 نانومتر است
در پزشکی معمولا از این لیزر برای لیزر موهای زائد و درمان واریس استفاده می شود، زیرا اشعه لیزر رنگدانه سلول های اپیدرم را گرم می کند که منجر به تخریب آن می شود.
Nd: لیزرهای YAG
Nd: یک لیزر YAG یا یک لیزر نئودیمیم حالت جامد با طول موج معمولاً 1064 نانومتر، که در آن از گارنت ایتریوم-آلومینیوم (“YAG”) به عنوان یک محیط فعال استفاده می شود که با یون های نئودیمیم (Nd) دوپ شده است.
فرآیند فیزیکی آن به شرح زیر است: پس از انتقال به حالت برانگیخته در طول فلش یک لامپ پمپ، اتم های عنصر فعال شروع به انتشار فوتون هایی می کنند که با استفاده از سیستم آینه ها به پرتو لیزر تولید می شوند.
اثر لیزر بر اساس فتوترمولیز همگن است. به لطف یک پالس فوق طولانی با یک جزء حرارتی قوی، سوختگی بافتی کنترل شده ایجاد می شود.
در ناحیه اثر Nd: لیزر YAG باعث التهاب آسپتیک می شود که شرایط را برای کلاژن سازی و افزایش طول رشته های آن ایجاد می کند، عروق مجدد بافت رخ می دهد و تعداد فیبروبلاست های جدید افزایش می یابد.
Nd: لیزر YAG را می توان برای چنین روش هایی استفاده کرد:
- خالکوبی و آرایش دائمی
- از بین بردن گزانتلاسما، لکه های پیری و سایر رنگدانه ها.
- حذف خال های مادرزادی (سیاه، قرمز، بنفش، قهوه ای)؛
- جوانسازی پوست
لیزر KTP (لیزر پتاسیم-تیتانیوم-فسفات) بر اساس همان اصل عمل لیزر Nd: A YAG است، اما به جای نئودیمیم، از کریستال تیتانیوم فسفات کلسیم (KTP) استفاده می کند. به دلیل این ویژگی کلیدی، طول موج 532 نانومتر نیز تغییر می کند. پرتو لیزر به دلیل طول موج خود به خوبی جذب هموگلوبین و ملانین می شود که آن را برای از بین بردن ضایعات عروقی و رنگدانه پوست مناسب می کند.
مطالعه معرفی لیزر الکس دایود دایموندپلاس را به شما پیشنهاد می دهیم
Er: لیزر YAG
لیزر اربیوم “نسبی” با لیزر KTP است و Nd: این لیزر YAG است زیرا بر اساس همان اصل کار می کند. گارنت ایتریوم-آلومینیوم نیز به عنوان یک محیط فعال استفاده می شود، اما اکسید اربیوم برای تولید تشعشع استفاده می شود.
Er: لیزر YAG به دلیل طول موج کوتاه 2.94 میکرون برای کار با قسمت بالایی طراحی شده است. مانند لیزر CO2، لیزر اربیوم ساختار سلول های اپیدرم را تخریب می کند که متعاقباً منجر به بازسازی می شود.
لیزر اربیوم به ویژه برای از بین بردن تغییرات پوستی مرتبط با افزایش سن، از بین بردن ضایعات خوش خیم کوچک و لکه های پیری و همچنین برای از بین بردن جای زخم و آکنه مفید است.
لیزر یاقوت (ruby)
لیزر یاقوت یک دستگاه حالت جامد است که در آن یک کریستال یاقوت به عنوان یک محیط فعال عمل می کند که به شکل یک استوانه ارائه می شود که انتهای آن صیقلی است. گاهی اوقات، انتهای آن با یک لایه نقره یا یک فیلم دی الکتریک پوشانده می شود. با فعال کردن لامپ پالس زنون، فوتون ها شروع به بهمن می کنند. در عین حال، تشدید کننده که سیستمی از آینه است، از انتهای میله یاقوت بازخورد دارد. این نسل از یک پرتو لیزر با طول موج 694 نانومتر است.
پرتو لیزر یاقوتی دارای جذب بسیار قوی در ملانین و رنگدانه های جوهر سیاه و آبی است. بنابراین این لیزر برای رفع خالکوبی، لیزر موهای زائد و از بین بردن لکه های رنگدانه مناسب است.
لیزر الکساندرایت
لیزر الکساندرایت مانند یاقوت از سیستمی از آینه ها، منبع نور و یک محیط فعال تشکیل شده است، اما به جای یاقوت از الکساندریت استفاده می شود. اصل کار اسکندریت مشابه اصل لیزر یاقوت است، اما این لیزر پرتویی با طول موج بلند در محدوده 700-820 نانومتر ساطع می کند.
این طول موج به لیزر اجازه می دهد تا با موفقیت برای برداشتن عروق (عمدتا آبی)، لیزر موهای زائد و رفع رنگدانه ها استفاده شود.
لیزر PD
لیزرهای PD (PDL) یا به معنای دیگر، لیزرهای رنگی، لیزرهای مایع با طول موج 585 تا 595 نانومتر در نوار زرد نور مرئی هستند.
این لیزر از یک محلول رنگ آلی مایع به عنوان محیط فعال استفاده می کند. معمولاً از لیزرهای دیگری مانند لیزر YAG برای پمپاژ (فرایند پمپاژ انرژی یک منبع خارجی به محیط کار لیزر) استفاده می شود، اما گاهی اوقات، اگرچه بسیار به ندرت، لیزرهایی وجود دارند که از لامپ فلاش استفاده می کنند.
استفاده از این لیزر در برابر روزاسه، ماه گرفتگی ، تلانژکتازی صورت (گشاد شدن مویرگ های پوستی) موثر است.
موارد منع مصرف:
مانند هر روش دیگری، استفاده از لیزر دارای تعدادی منع مصرف است. وجود حداقل یکی از آنها باید به متخصص زیبایی گزارش شود:
- نارسایی مزمن کلیه.
- لخته شدن خون کم؛
- موارد ویتیلیگو در سابقه خانوادگی
- التهاب و ضایعات پوستی؛
- فشار خون؛
- لوپوس اریتماتوی سیستمیک؛
- بارداری، شیردهی؛
- مستعد ترومبوز؛
- دیابت شیرین؛
- روماتیسم مفصلی؛
- وجود تعداد زیادی خال؛
- انکولوژی؛
- – برنزه
- -اوایل دوره پس از عمل؛
- ایسکمی
- فلبیوریسم
- وجود بیماری روانی
- دریافت آنتی بیوتیک ها، داروهای هورمونی، سولفونامیدها و سایر داروها.
- مستعد ایجاد اسکار کلوئیدی
این موارد منع مصرف می تواند باعث رد این روش شود.
مقالات:
1 استفاده از لیزر در پوست: لیزر موهای زائد. دکتر هانیش بابو
2 Zhukov B. N.، Lysov N. A.، Bakutsky V. N.، Anisimov V. I. سخنرانی در مورد پزشکی لیزر: کتاب درسی. – سامارا: SMI، 1993. 52 ص.
3 Dobro L. F., Bogatov N. M., Suprunov V. V. لیزرها در پزشکی: کتاب درسی — کراسنودار: دانشگاه دولتی کوبان 2011. 80 ص.
لطفا به جهت مشاوره محصولات با کارشناسان مجموعه ما در ارتباط باشید :
کارشناس فروش ۱ : ۰۹۱۹۵۸۸۹۰۲۶
کارشناس فروش ۲ : ۰۹۱۹۵۶۶۰۴۵۶
دفتر فروش : ۰۲۱۲۸۴۲۳۱۷۰(ده خط)